torsdag 4 december 2014

Den mysiga jullistan 2014

Christina med bloggen Fina Christina har gjort en jullista att fylla i. Haka på alla som känner sig manade! För mig som inte riktigt vet hur jag skall göra med bloggens vara eller inte vara just nu passar det bra med ett "färdigt inlägg" att göra.

Decembermånad är för mig: en månad då jag spelar julmusik nästan dygnet runt, dricker glögg i mängd och massor, klär mig i yllestrumpor och leggings så fort jag kommer in genom dörren, pysslar och bakar mer än annars under året, försöker njuta av "myset" till max. Jag tar oftast ingen stress över julfirandet. Jag kan lägga upp julgardiner utan att fönstren är tvättade och jag kan plocka fram julsaker utan att hemmet är grundligt städat.

I år önskar jag att detta finns i jultomtens säck: Som vanligt är det inte mycket som jag faktiskt behöver, men sambon har redan fått en vink (och om han inte uppfattat det får han här igen) om att jag skulle vilja ha träningshandskar (typ som de här) och vrist/ankel vikter (typ sånahär). Och för att riktigt öka på mitt träningsredskapsförråd skulle jag gärna vilja ha en sån och en sån. Men de är då i den lite dyrare änden av presenter så det får nog bli sånt som jag köper till mig själv vid en passlig tidpunkt.

Jag firar jul: med familjen. Och till familjen räknas många. Julhelgen brukar var en sådan tid då man äter lunch, dricker kaffe och ännu äter middag på olika ställen. Och detta upprepas varje dag. Men det är för att jag vill hinna umgås med så många som möjligt! Vår lilla familj ränner runt efter bästa förmåga till våra föräldrar och syskon. 

Den bästa maten vid julbordet är: absolut pappas hemlagade sill! Inget klår den och den är en självklarhet på julbordet. Efter pappas sill har jag ingen enskild favorit som jag kan plocka ut. Allt bidrar till helheten som gör det så gott!

Det blir ingen jul utan: Jul blir det oberoende av vad jag gör eller inte gör, men det som alltid hör till är att titta på filmerna Grinchen och Miraklet i New York innan jul. Det är nog väldigt längesedan som jag inte tittat på dem några veckor innan jul. Jag hoppas jag hinner med det i år också. 

Min favoritjullåt: Alla jullåtar av Celine Dion ger mig en varm julkänsla.

De bästa julklapparna att ge bort är: Eftersom jag stickar rätt så mycket julkappar måste jag väl nästan säga hemstickade gåvor. Men överlag är de bästa gåvorna sådana som har en eftertanke och som inte bara är köpt "i all hast" för att man måste ha något. Sådana gåvor blir oftast inte så uppskattade i slutändan. De bästa klapparna är också de som motsvarar det som personen önskar sig. Det är alltid lättare att veta vad man skall ge om någon har önskat sig en specifik sak.

Jag julmyser helst: antingen bakandes något gott som hör till julen, typ lussebullar eller pepparkakor, eller med sticksömmen, en kopp glögg, tända ljus och självklart ljuder julmusiken i bakgrunden. 

Ett julminne från barndomen: Jag har jättemånga fina minnen av jularna i barndomen men om jag skall välja ett speciellt är det nog följande. Jag är ca 10 år (eller så har jag helt fel...). Det är julafton och vi har där hemma med familjen precis dukat upp julmaten och skall äta jullunch. Jag tror att jag och pappa har varit en sväng till gravgården för att tända ljus på gravarna innan (det är också en fin tradition som jag minns). Då kommer vår granne (en äldre dam) över för att önska god jul till oss. Hon tyckte att vi hade det så fint och julmysigt där vi var samlade och skulle äta maten, så det rörde henne till tårar. Det är väl antagligen nu i efterhand som jag har insett vilket fint minne det är. Tidigare förstod jag inte hur hon kunde tycka att "en vanlig familjemiddag" var något så vackert. Tyvärr är det inte alla förunnat att få ta del av varma familjemiddagar så för en del kan det ju vara något alldeles extra. Julen är familjens högtid för mig. Då är alla samlade och oberoende av hur många eller hur få man är kring matbordet/kaffetbordet/framför Kalle Anka så har man det ändå varmt och ombonat. Och det är så jag vill att mitt barn också skall minnas sina barndomsjular senare, med värme, glädje och familjelycka!

Jag pyntar helst: med nostalgiska julpynt. Jag vill att det skall ha en historia eller att jag skall minnas något speciellt när jag ser på det. Tyvärr har jag inte så många sådana pynt.

Therese

4 kommentarer:

  1. Vilka fina svar, å speciellt julminnet. Blir ju nästan lite rörd jag också, julen är familjens högtid för mig nog också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det är något med julen som gör att man helst vill vara med nära och kära då!

      Radera
  2. Fint skrivet, blir allt rörd:) och tack för förtroendet med sillen:)

    SvaraRadera